Hi Ionica,
Ik zit met een piekervraagje. Het wordt zonnig, dus de was kan buiten aan de lijn drogen. Maar … ik heb zonnepanelen en lees overal dat ik de stroom die ik opwek meteen moet gebruiken. De droger dus maar blijven gebruiken, als de zon schijnt? Ik heb lijstjes met voors en tegens, maar wat is nou het beste?
Marjon Kok
Beste Marjon Kok,
Zelf heb ik geen zonnepanelen en bovendien doet mijn man altijd de was, dus ik ben even voor u in de literatuur gedoken. De website van Milieu Centraal rekent voor wat verschillende wasdrogers aan energie gebruiken. Ik weet niet wat voor droger u heeft, voor dit rekenwerk ga ik uit van een warmtepompdroger met energielabel A+. Die gebruikt per droogbeurt ongeveer 1,45 kWh. Op dit moment kost 1 kWh zo’n 25 cent. Dat betekent dat één droogbeurt ongeveer 36 cent aan stroom kost. Tenminste, als je de stroom zou kopen.
Maar als je die stroom opwekt met je eigen zonnepanelen, dan hoef je dat niet te betalen. Sterker nog, je loopt het risico dat je moet betalen als je meer stroom opwekt dan je zelf gebruikt. De tarieven daarvoor verschillen per aanbieder, tot nu toe lijken de meeste te werken met een vast maandtarief voor klanten die soms stroom terugleveren.
Het onhandige aan zonnepanelen is dat het moment waarop ze het meeste stroom opwekken (midden op de dag) niet synchroon loopt met het moment waarop mensen de meeste stroom gebruiken (in de avond). Dus als je de was in de zon ophangt, dan moet je misschien meer betalen aan je energieleverancier dan wanneer je de droger laat draaien.
Maar zoals je zelf vast ook al op je lijstje voors en tegen had staan: het is voor het klimaat beter om je was op te hangen. Tenzij je de tijd die je uitspaart weer gebruikt om geld te verdienen dat je investeert in natuurgebieden. Dan is dat weer beter. Tenzij die investering dan weer onverwachte negatieve gevolgen heeft. En moet je niet ook meerekenen hoe gelukkig je wordt van het ophangen dan wel in de droger doen van de was en welke effecten dat op de lange termijn heeft?
In de geweldige serie The Good Place is er een puntensysteem om te berekenen of mensen naar de hemel of de hel gaan. Iemand die één tomaat koopt, krijgt bijvoorbeeld pluspunten voor het kopen van gezond eten en voor de intentie om een salade voor zijn gezin te maken. Maar hij krijgt ook minpunten, bijvoorbeeld omdat de tomaat verbouwd is met pesticiden en door onderbetaalde werkkrachten. Daarmee eindigt het kopen van die ene tomaat uiteindelijk diep in de negatieve punten. Spoiler-waarschuwing: uiteindelijk komt niemand in de hemel.
Ik wil niet zeggen dat ik geloof in The Good Place. Maar ik denk wel dat het soms lastig is om alle factoren goed mee nemen als je wilt uitrekenen wat het beste is. Hoewel mijn oplossing (de was door je man laten doen) moeilijk te verbeteren is.
Deze column verscheen op 19 april 2024 in de Volkskrant.
Nieuwe adviesvragen zijn van harte welkom. Liefst persoonlijke vragen die op het eerste gezicht he-le-maal niets met wiskunde te maken hebben. U kunt ze insturen via ionica@volkskrant.nl.
Lees hier ook de andere columns van de reeks.