In Eureka zoeken Sofie van den Enk en ik wiskundige antwoorden op moeilijke vragen. Deze keer vragen we ons af of de ideale partner met wiskundige trucs te vinden is.
Voor wie het allemaal nog eens rustig wil nalezen, hierbij een aantal screenshots, links naar extra informatie én de achterliggende wetenschappelijke artikelen.
Hoe lang duurt het voor je de ware vindt? De loopbanden met mannen en vrouwen waren geïnspireerd door XKCD’s antwoord op de vraag What if everyone actually had only one soul mate, a random person somewhere in the world?.
Het zoeken van de ware als de beste uit een aantal opties is een variant van het secretaressen-probleem. De ideale strategie is om er eerst een aantal te proberen en daarna de eerste te kiezen die beter is dan alles dat je daarvoor zag. Op de Wikipedia-pagina zie je hoe je kunt berekenen hoeveel mogelijkheden je moet proberen, bij honderd opties heb je beste kansen als je er 37 probeert.
*reclame* In mijn boek Ik was altijd heel slecht in wiskunde leg ik dit uitgebeid uit, dus koop dat boek. *einde reclame*
Natuurlijk is het echte leven iets ingewikkelder en daarom pastte Peter Todd het bestaande wiskundige model aan. Hij neemt aan dat je ook gelukkig bent met een partner die bij de beste tien procent zit, en dat je wel een grote kans wilt om die te vinden. In dat geval hoef je er maar twaalf te proberen. Meer uitleg vind je in zijn artikel Searching for the next best mate (pdf).
Op de markt ontmoeten we econoom Pieter Gaultier die de huwelijksmarkt vergelijkt met een arbeidsmarkt. Helaas is zijn artikel Marriage and the city niet vrij verkrijgbaar, maar wie het heel lief vraagt kan de pdf krijgen. Bijvoorbeeld door op deze link te klikken.
Sofie vraagt zich af of je meer kans hebt op een partner als je gezicht de ideale verhouding heeft, was dat niet iets met de gulden snede? Over de gulden snede is nogal veel onzin te vinden op internet. En daarbuiten trouwens ook. Lees eens de brief die mijn college Jeanine Daems schreef aan een gynaecoloog die de gulden snede meende te signaleren in baarmoeders. Of test zelf of je een gulden-snede-rechthoek mooier vindt dan andere rechthoeken (of kijk hoe anderen stemden).
Meisjes die gemiddeld even mooi zijn (volgens de mannelijke bezoekers van een dating-site) krijgen niet allemaal evenveel berichten. Datingsite OKCupid zocht uit hoe dat komt en laat nog veel meer echte voorbeelden zien op The Mathematics Of Beauty.
Tenslotte ontmoeten we Natalia Bielczyk die ons uitlegde dat het bij het begin van een relatie allemaal draait om timing. Hoe precies? Dat staat in haar artikel Delay can stabilize: Love affairs dynamics (pdf).
We wensen jullie veel succes! Sturen jullie straks even een kopie van de trouwfoto’s?
Eureka is gemaakt door
Regie: Willem Revis en Tom Roes
Eindredactie: Wim van Dam
Redactie: Sara Plat en Ionica Smeets
Art direction, animaties en leader: Willem Revis
Montage: Camiel Ledderhof
Presentatie: Sofie van den Enk en Ionica Smeets
Productie: Renee de Jong en Julia Klaver
Productie-assistentie: Maya Cohen en Cynthia van Ingen
Uitvoerend producent: Pieter Cerutti
Styling: Petra Reuvers, Revenge Utrecht
Camera: Mick van Dantzig, Mark Glastra van Loon, Sander Roeleveld, Adri Schrover en Albert Stokkers
Geluid: Gideon Bijlsma, Sebastiaan Dijkstra, Charles Kersten, Laurens Kraan, Martin de Pee, Marcel van Stralendorff en René Wolff
Post-productie: Jeroen Weeda
Mixage: Jaim Sahuleka
Producent: Blazhoffski Productions BV, Dahl
Omroep: KRO
Gefilmd met: Sony FS-700, Canon 7D, GoPro Hero 3 Black en DJI Drone
Naar een idee van: Ionica Smeets
Lees hier ook over de andere afleveringen van Eureka!:
Aflevering 1: Hoe winnen we het WK?
Aflevering 2: Hoe word ik honderd?
Aflevering 4: Hoe win je een miljoen?