Ionica Smeets

Hoogleraar wetenschapscommunicatie – Universiteit Leiden

Boeken

Rekenen voor je leven


Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

Kun je in bad gaan in alle tranen die je in je leven huilt? Hoe word je rijk? Hoe win je bij alle spelletjes? Bestaat tijdreizen? Wat is de perfecte manier van lootjes trekken?

Met Edward van de Vendel,
Tekeningen van Floor de Goede

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Vertalingen van Rekenen voor je leven

Brojevi koji život znače

Taal: Servisch
Vertaler: Nevena Kukoljac
Uitgeverij: Odiseja

쓸모 있는 수학만 하겠습니다!

Taal: Koreaans
Vertaler: Jung Shin-Jae
Uitgeverij: Wisdom House

Mes copains, les maths et moi

Taal: Frans
Vertaler: Adrien Scharff
Uitgeverij: Nathan

Mathe fürs Leben oder: Wie lange brauche ich zu Fuß zum Mond?

Taal: Duits
Vertaler: Sylke Hachmeister
Uitgeverij: Carlsen

Matemáticas para la vida

Taal: Spaans (Mexico)
Uitgeverij: Castillo

[Nog niet verschenen]

Taal: Chinees Vertaler: [onbekend]
Uitgeverij: Yilin

[Nog niet verschenen]

Taal: Albanees Vertaler: [onbekend]
Uitgeverij: Dituria

[Nog niet verschenen]

Taal: Sloveens Vertaler: [onbekend]
Uitgeverij: Mladinska Knija

Superlogisch


  • Kun je een oneerlijk verdeelde chocoladereep toch eerlijk delen?
  • Hoe lang duurt het gemiddeld voor je een plakboek van 160 plaatjes compleet hebt?
  • Waarom sta je altijd in de verkeerde rij te wachten?
  • Hoe train je jezelf om geblunder met cijfers te voorkomen?

In ons dagelijks leven regent het getallen – en niet alleen als er 10 procent kans is op regen. Wat zit er achter die getallen? Wat is de logica achter een BH-maat als 70F en hoe kun je een miljoenennota van 284.500.000.000 euro begrijpen? Hoe zie je of een kortingsactie bij de supermarkt gunstig is en hoe kraak je een alarmcode?

Dit boek combineert grote vragen met vrolijke raadsels en praktische tips. Als je eenmaal ziet hoe het werkt, blijkt het allemaal Superlogisch.

Superlogisch bundelt Ionica’s beste columns uit de Volkskrant en eindigt met de zeven belangrijkste lessen over getallen. Na het lezen van dit boek zul je nooit meer op dezelfde manier naar getallen kijken en regelmatig in jezelf mompelen: ‘Ah, zo zit dat… Superlogisch!’

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Ype & Ionica: de verrassende verjaardagen


In Ype & Ionica: de verrassende verjaardagen nemen Ype en Ionica nemen je mee op ontdekkingsreis door het fantastische universum van de wetenschap. Onderweg leer je meer over nogal logische dingen zoals toeval, tijdreizen, kansberekening of het waarnemerseffect in:

  • Het doldwaze droste-effect
  • De pittige pi
  • De illustere illusies
  • De fantastische Fibonacci-getallen
  • De coole code

en vele andere fotostrips.

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Met Ype Driessen

Zoete kinderen eten geen suiker


In Zoete kinderen eten geen suiker ontkracht Ionica Smeets fabeltjes over zwangerschap en opvoeding aan de hand van de wetenschap. Ze vertelt wat de uitkomsten zijn van studies, en wat je daar als ouders aan hebt. Zodat je met een gerust hart zwanger naar de sauna kunt, je baby eenvoudig bloemkool leert eten, je je dreumes zijn speen nog niet hoeft af te nemen en je kleuter lekker vies kunt laten worden.

Het boek, met illustraties van Frank Landsbergen, verscheen op 25 oktober 2016. Een deel van de teksten verscheen eerder als column in Kek Mama.

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Succes-formules


In 36 korte hoofdstukken laat dit boek zien hoe wiskunde succes boekt op terreinen als economie, geneeskunde, misdaadbestrijding, logistiek, sport en kunst. Daarnaast vertellen acht invloedrijke Nederlanders, waaronder Alexander Rinnooy Kan, Jeroen van der Veer en Louise Gunning over de rol van wiskunde in hun vak en persoonlijke leven. Het boek is met name geschikt om op een laagdrempelige manier de brede toepasbaarheid van wiskunde te laten zien.

Met Bennie Mols

Het boek is als PDF te downloaden of als papieren versie te bestellen via Platform Wiskunde Nederland.

Het exacte verhaal


Als bètawetenschapper is het niet eenvoudig om je werk onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Niet omdat exacte wetenschappen per se moeilijk zijn, maar omdat voor veel mensen Higgs-deeltjes en priemgetallen abstracter lijken dan oorlog en liefde.
Hoe breng je de kern van je onderzoek over? Waar let je op bij de keuze van een onderwerp? Hoe schrijf je een toegankelijk artikel voor de krant? Gebruik je metaforen en formules, of juist niet? Hoe bereid je een interview voor? Wat maakt je lezing inspirerend voor niet-vakgenoten?

exacte_verhaal

Ionica Smeets geeft tal van praktische tips en adviezen, aan de hand van haar eigen ervaringen én die van prominente wetenschappers en journalisten als Robbert Dijkgraaf, Rob van Hattum, Margriet van der Heijden, Diederik Jekel, Lieven Scheire, Govert Schilling en Freek Vonk.

Het exacte verhaal is een praktische gids voor bètawetenschappers, ingenieurs, redacteuren, voorlichters, docenten, en anderen die ingewikkelde concepten toegankelijk willen maken voor een breed publiek.

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Ik was altijd heel slecht in wiskunde


Ik was altijd heel slecht in wiskunde bevat de beste columns van de wiskundemeisjes, maar ook een heleboel nieuwe stukjes, knutselprojecten en tips voor uitjes. Hoe kun je het getal pi benaderen met tandenstokers? Hoe rekenden de Babyloniërs? Zijn er wel normale getallen? Hoeveel is een triljoen eigenlijk? Hoe bereken je de ware liefde? Wat is het vermoeden van Kepler? En wat is binair rekenen eigenlijk? Ook voor iedereen die altijd heel slecht in wiskunde was.

Met Jeanine Daems

Het boek kreeg de Zilveren Tulp 2012 en de jury schreef:
“… een prachtig en reeds goed verkopend non-fictieboek. Het boek maakt wiskunde minder elitair en heeft een heel toegankelijke vormgeving. De jury vindt het boek een origineel concept door de vele voorbeelden uit het dagelijks leven en verschillende opdrachten.”

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Vallende Kwartjes


Inmiddels is alweer de zesde druk verschenen van Vallende Kwartjes – Een slimme selectie van leesbare wetenschap. Deze bloemlezing die ik samen met Bas Haring maakte, staat vol korte verhalen die wetenschap in één keer duidelijk maken.

NRC Handelsblad schreef:
“Een sprankelend boekje. Wetenschap is leuk als het goed wordt uitgelegd. Je kunt er blij van worden als je na het lezen van een stukje over het redden van een drenkeling opeens snapt waarom lichtstralen breken als ze door een glas water gaan. Of als er gewoon een leuk proefje met een kaars beschreven wordt waarmee je je kinderen versteld kunt doen staan.”

Met Bas Haring

Meer informatie: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.